Yeraltı suyu takip altında

Konya tarımı için son derece önemli olan yeraltı suyunu takip etmek ve sürdürülebilir bir şekilde yönetebilmek için, Konya DSİ 4. Bölge Müdürlüğü ile KOP Bölge Kalkınma İdaresi (KOPBKİ) arasında imzalanan protokol ile Konya Kapalı Havzası Yeraltı suyu Potansiyeli ve Geleceğinin Araştırılması Projesi uygulamaya konuldu.

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen ve Türkiye’nin sulanabilir arazilerinin yüzde 13’üne sahip olan Konya, yıllık ortalama yağış miktarında Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Ancak kullanılan yeraltı suyu miktarına bakıldığında ise, Konya’nın Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldığı bilgisine ulaşıldı. Konya tarımı için son derece önemli olan yeraltı suyunu takip etmek ve sürdürülebilir bir şekilde yönetebilmek için, Konya DSİ 4. Bölge Müdürlüğü ile KOP Bölge Kalkınma İdaresi (KOPBKİ) arasında imzalanan protokol ile Konya Kapalı Havzası Yeraltı suyu Potansiyeli ve Geleceğinin Araştırılması Projesi uygulamaya konuldu. Proje ile, Konya Kapalı Havzası ve Yukarı Sakarya Alt Havzasında yer alan 122 adet yeraltı suyu gözlem istasyonunun modernize edilmesini ve otomatik seviye ölçüm sistemi takılarak yeraltı suyu seviyelerinin online sistemle anlık olarak takip edilmesini amaçlanıyor. Yeraltı suyu gözlem istasyonlarının modernizasyonunun 2019 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığı proje kapsamında şuana kadar 30 adet istasyon modernize edilmiş ve ölçümlere başladı. İhtiyaç duyduğu enerjiyi güneş enerji sisteminden elde eden yeraltı suyu gözlem istasyonları, yeraltı suyu seviyesini, sıcaklığını ve tuzluluk oranını anlık olarak ölçmekte ve GSM yoluyla sisteme aktararak verilerin anlık kontrolüne imkân sağlıyor.

“Önlemler almak kolaylaşacak”

Betonarme portatif kabinler içerisinde korunan ölçüm sitemleri, dışarıdan müdahaleyi minimuma indiriyor. Ayrıca kuyunun kullanılamaz hale gelmesi veya tadilat gerekmesi durumlarında kabinler yerinden kaldırılabilirken, başka bir kuyu üzerine monte edilebiliyor. Dünyanın ilk zirai arazilerini barındıran, ilk zirai ürünlerini yetiştiren yerlerden biri olan Konya Ovası için yeraltı sularının büyük öneme sahip olduğunu söyleyen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Konya Kapalı Havzası ve Yukarı Sakarya Alt Havzasındaki yeraltı suyunun karakteristiği, yağışların yeraltı suyuna etkisi, tarımsal sulama nedeniyle ortaya çıkan seviye değişimleri gibi birçok alanda veri sağlayacak olan sistem sayesinde, mevcut durumun ne olduğu ortaya konacak ve geleceğe dönük projeksiyonlar geliştirilecek.” dedi. Her istasyonun verilerinin görüntüleme merkezine anlık olarak iletildiğini, yeraltı suyundaki değişimlerin anlık olarak kayıt altına alındığını söyleyen Aydın, “Sistem uzun yıllar içerisinde bize çok değerli bilgiler sunacak, biz de bu bilgiler ışığında kararlar alacak ve projeler üreteceğiz. Çünkü her damla suyun önemini biliyor ve her damla suyu planlamak istiyoruz.” diyerek sözlerine son verdi. Haber Merkezi

Referans: https://www.iletisim.gov.tr/turkce/yerel_basin/detay/yeralti-suyu-takip-altinda

Projenin detayları için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

Tarım ve Orman Bakanı “Hedef: Yeraltı kuyu kullanımında sürdürülebilirlik.” dedi

_____

*2. PROJE:
DSİ 18. Bölge Müdürlüğü ile birlikte Antalya, Burdur, Afyonkarahisar illerinde 21 adet istasyon ile faaliyete geçmeye hazırlanıyor.

_____

Konya Kapalı Havzasına Yakın Takip

_____

Yeraltı Suları Online Ölçü İstasyonları

Yeraltı su seviyesi, sıcaklığı ve iletkenliğini (EC), bakım gerektirmeyen tek gövdeli sensör vasıtasıyla sürekli online olarak takip edilebilmektedir. 

DSİ Açıklaması

_____

Tarım ve Orman Bakanlığı Yazılı Açıklaması